Tankefull kvinne drikker av en kaffekopp

Multippel sklerose og urinveisinfeksjoner

Dersom du lever med en nevrogen blære, kan du ha større risiko for å utvikle urinveisinfeksjoner (UVI'er).

Dette er fordi blæren ikke er fullstendig tømt og urin blir igjen i blæren over en lengre periode. Det gir et ideelt miljø for bakterievekst og kan forårsake en infeksjon i urinveiene. Når man lever med MS kan UVI være spesielt problematisk.

Vannmugge i en skål

Hvilken risiko utgjør UVI for mennesker med MS?

Det er en høy forekomst av UVI blant de med MS, mest på grunn av den økte forekomsten av blæreforstyrrelser blant de som lever med MS. UVI'er hos mennesker med MS kan ofte også være mer alvorlig enn hos mennesker som ikke har MS. Dette er fordi andre MS-symptomer kan forsterkes ved en UVI.

UVI'er er ikke assosiert med en økt risiko for tilbakefall med MS, men febrile UVI'er, altså UVI'er som forårsaker feber, kan øke risikoen for at en persons MS forverres over en forlenget periode. Det er derfor viktig å vedlikeholde en god blærehelse og se etter tegn på blæredysfunksjon i ditt daglige liv. En frisk blære har tross alt mindre sannsynlighet for å utvikle en UVI.

Bli klar for å møte en uroterapeut
Nærbilde av en drink med isbiter

Hyppige UVI'er kan være en indikasjon på blæreproblemer

Dersom du opplever hyppige UVI'er kan dette være en indikasjon på et blæreproblem. For de som lever med MS er det vanlig å se en nevrolog regelmessig, men på grunn av tidspress, interesser, screeningsverktøy og kunnskap blir en evaluering av blæreutfordringer ofte nedprioritert eller ignorert.
 
Dersom du har hatt to eller flere UVI'er i løpet av det siste året kan dette være et varseltegn og indikere problemer som en overaktiv blære eller retensjon. Du bør alltid snakke med helsepersonell om dette, og de kan henvise deg til en urolog eller uroterapeut som er spesialisert i blærehelse. Dette kan være det første steget for å få den hjelpen du trenger.
 
Les mer om hvordan en uroterapeut evaluerer blæren din her:

Ofte stilte spørsmål om UVI'er

Har du fremdeles spørsmål om UVI'er? Se på svarene nedenfor for å få en bedre forståelse for din blærehelse.

Hvorfor kan jeg være mer utsatt for UVI'er?

Når du lever med MS er du ofte mer mottakelig for UVI'er. Dette er mest på grunn av den økte sannsynligheten for å ha en urinforstyrrelse som retensjon, hvor det fremdeles er urin i blæren etter at du har tisset. Retensjon øker sannsynligheten for å få UVI, og ettersom retensjon er vanlig blant de med MS blir UVI ofte sett i sammenheng med MS-diagnosen.

Hva kan jeg gjøre for å forhindre UVI?
  • Drikk mye vann. Å drikke mye bidrar med å forhindre dehydrering, som kan føre til mer konsentrert urin, som igjen er et godt miljø for infeksjoner og derfor burde unngås.
  • Husk at blære- og tarmhelse er koblet sammen, avføringsinkontinens øker risikoen for UVI. I tillegg vil en full tarm presse mot blæren, og gjør at den får mindre plass til urin og dermed får større utfordringer med å tømmes fullstendig. Å ha en balansert diett med mye grønnsaker kan bidra til bedre tarmfunksjon og dermed også bedre blærehelse.
  • God hygiene. For kvinner er det viktig å alltid tørke forfra og bakover etter å ha vært på toalettet eller vasket seg. Dette forhindrer at bakterier føres fra analåpningen mot urinrøret.
  • Unngå trange og syntetiske truser og klær. Bomullstruser og pustende materialer kan bidra til å redusere bakterievekst og sannsynligheten for UVI.
Hjelper engangskateter med å forhindre UVI'er?

Ren intermitterende kateterisering (RIK), eller bruk av engangskateter, er ofte den foretrukne metoden for håndtering av blæretømming ved behandling av retensjon. Å unngå situasjoner hvor blæren blir overfylt, og regelmessig bruk av kateter for å sikre at blæren tømmes fullstendig er noen av de viktigste forebyggende metodene for å forhindre UVI.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg har en UVI?

Dersom du mistenker at du har en UVI bør du kontakte helsepersonell. De kan ta en prøve av urinen din og finne ut av om du har en infeksjon, og snakke med deg om hvordan den kan behandles.

Bestill magasin om UVI
Assistanse temamagasin om UVI

Bestill gratis temamagasin om UVI

Vi vet at mange med MS opplever å få urinveisinfeksjon, eller bekymrer seg for det. I dette temamagasinet har vi derfor fokusert på symptomer ved urinveisinfeksjon og hvordan det kan forebygges og behandles.

Du kan også lese om valg av riktig kateter for deg. Vi ser at det å finne et kateter som fungerer i din hverdag vil gjøre det enklere å kateterisere i henhold til anbefalinger fra helsepersonell.