Behandlinger for nevrogen tarmdysfunksjon
Behandlingspyramide for tarmproblemer når du lever med MS
Behandlingspyramiden er laget for å hjelpe helsepersonell og pasienter gjennom behandlingsstigen for NBD. Den viser hvilke behandlinger som er tilgjengelig for tarmproblemer, men den oppmuntrer også de som lever med NBD til å vurdere mindre invasive alternativer der det er mulig.
Endringer i livsstil, kosthold og væske, samt laksativer
Et kosthold som inneholder fem porsjoner frukt og grønnsaker, sammen med større mengder fullkornsprodukter, som fullkornsbrød og grove frokostblandinger er et generelt råd som bør følges hver dag. Ved å opprettholde et sunt kosthold kan konsistensen på avføringen vurderes, og endringer i kostholdet kan justeres etter det for å oppnå ønsket konsistens.
Væskeinntak er også viktig. Det er anbefalt at en voksen person inntar mellom 1,5-2,5 liter væske per dag. Du kan enkelt se om du drikker nok ved å se på fargen på urinen din. Dersom urinen er lys gul indikerer det at du har fått nok væske.
Avføringsmidler som inntas oralt kan også tas for å få i gang bevegelse i tarmen. Avføringsmidler som inntas oralt inkluderer vanligvis både stimulerende midler som får i gang bevegelse, og mykgjørende midler, som skal forme avføringen. Dette kan tas regelmessig for å opprettholde en forutsigbar avføringskonsistens. Når man tar avføringsmidler bør man tenke på hvordan resultatet påvirker tarmaktiviteten, og hvordan det håndteres.
Andre ikke-invasive behandlinger for tarmproblemer
Medikamenter kan komme inn i kroppen din på ulike måter, som piller, væske eller injeksjoner. Stikkpiller er en annen måte å få inn medikamenter. Det er en liten rund eller kon-formet pille som settes inn i endetarmen hvor den slipper ut medikamentene. Ofte kan bruk av stikkpiller sette i gang bevegelser i tarmen innen 20-30 minutter.
Etter konservative tarmbehandlinger
Dersom behandlingene i de to nederste nivåene av pyramiden ikke virker må du kanskje gå videre til andre behandlingsmetoder, etter samtale med helsepersonell.
Transanal irrigasjon for behandling av tarmproblemer
Transanal irrigasjon (TAI) er en mindre konservativ behandling. Det innebærer å føre vann inn i tarmen for å få avføring i endetarmen og den nedre delen av tykktarmen til å komme ut. Vann kommer inn i tarmen ved bruk av et rektalkateter. TAI kan være nyttig for de som opplever avføringslekkasje, forstoppelse, magesmerter i forbindelse med tømming, oppblåsthet eller som opplever at tarmtømmingen tar lang tid. Det er funn som viser at denne behandlingen øker den symptomrelaterte livskvaliteten til de som lever med NBD.
Sakral nervestimulering for tarmproblemer
En annen mer invasiv behandling for NBD er sakral nervestimulering. Her blir elektroder implantert i nerverøtter i kroppen. Når man påfører en kort, høyspent stimulering vil tykktarmen øke aktiviteten og redusere forstoppelse. Det kan også starte avføringsprosessen.
Antegrad tykktarmsirrigasjon
Denne prosedyren er vanligvis kjent som ACE-irrigasjon, og kan starte tarmbevegelse ved å skylle tarmen med væske. En stomi blir anlagt på magen, som gir mulighet til å føre inn en saltvannsløsning via et kateter inn til tarmen. Tarmbevegelsen vil vanligvis starte etter 30-60 minutter. Denne prosedyren gjennomføres regelmessig, ofte daglig, og bidrar med å forebygge forstoppelse og avføringslekkasjer.
Sakral fremre rotstimulering
Sakral fremre rotstimulering (SARS) kan brukes for å bidra til å støtte tarmfunksjonen dersom den er påvirket av MS. Denne prosedyren innebærer å sende små elektriske signaler gjennom utvalgte sakrale nerverøtter via en elektrode som er koblet til en elektrisk pulsstimulator som er implantert i rumpa. Dette kan bidra med å korrigere beskjeder mellom tarmen og hjernen, og dermed endre hvordan tarmen oppfører seg. Hvis tarmatferden bedrer seg kan man implantere en pulsstimulator permanent.
Anleggelse av stomi
Anleggelse av en stomi, eller utlagt tarm, er ofte betraktet som siste utvei når man skal behandle NBD. Det er likevel studier som viser at anleggelse av stomi kan øke enkeltes livskvalitet betraktelig i tillegg til å gi økt selvstendighet, ved å redusere tiden brukt på håndtering av tarmen.