Ilse sitter i en sofa og ser på mobilen

Symptomer på blæreproblemer med MS

Hvilke blæreproblemer kan oppstå ved MS?

Multippel sklerose forårsaker skader på nervesystemet, forstyrrer beskjeder fra hjernen, og kan dermed forstyrre en rekke funksjoner i kroppen. Blære- og tarmfunksjon er spesielt mottakelig for forstyrrelser.

Ettersom blæren fylles med urin vil nervesignaler sendes til hjernen og utløse trangen til å tisse. Blæremuskelen vil trekke seg sammen, og den ytre lukkemuskelen og bekkenbunnsmuskulaturen vil slappe av, og gjøre det mulig for urinen å komme ut. Når disse signalene er samkjørte virker systemet, og kroppen kan kvitte seg med urin som normalt. Les mer om hvordan blæren fungerer...
 
Hvis MS skader myelinet som beskytter nervene kan disse signalene forstyrres, og dermed føre til nedsatt blærefunksjon.

Oversikt over typer blæreproblemer

Illustrasjonsbilde av full overaktiv blære som drypper urin

Overaktiv blære

Mer enn halvparten av de med MS opplever en form for overaktiv blære eller mangelfull evne til å lagre urin i blæren. Dette fører til en følelse av at det haster å komme seg til toalettet, urgeinkontinens, og betyr at man har et behov for å gå oftere på toalettet enn normalt.

Illustrasjonsbilde av full blære med motstridende nervesignaler

Når blæremuskelen og lukkemuskelen ikke samarbeider

Noen ganger kan den bevisste og ubevisste funksjonen av blæren slutte å samarbeide. Dette kan føre til avbrutt urinstrøm og at blæren ikke tømmes fullstendig. Dette problemet ses hos 1 av 4 som lever med MS. 

Illustrasjonsbilde av full blære som ikke blir tømt

Retensjon

Blæremuskelen kan også være "underaktiv". Dersom blæremuskelen ikke jobber for å presse urin ut av blæren kan urin bli igjen i blæren etter at du har tisset. Dette er kjent som urinretensjon. Du kan føle trang til å tisse oftere og oppleve en svak urinstrøm når du går på do. Underaktivitet ses hos 20% av personer med MS. 

Bestill informasjonsmappe om MS
Kvinne ser inn i kamera

Kjenne igjen tegn på blæreproblemer

Det er ikke alltid enkelt å vite om du opplever utfordringer med blæren. Noen ganger normaliserer man en overaktiv blære, eller man legger ikke merke til hvor ofte man må gå på do, og finner heller mestringsstrategier for å håndtere situasjonen. Dersom du kjenner deg igjen i noen av de følgende uttalelsene er det mulig at blæreproblemer er en del av ditt liv med MS:
 
  • Antall ganger jeg må tisse påvirker hverdagen min
  • Jeg står opp for å tisse flere ganger om natten
  • Jeg opplever avbrutte urinstrømmer når jeg tisser
  • Jeg har hatt flere urinveisinfeksjoner i løpet av det siste året
 
Bestill mappe med informasjon om blære- og tarmfunksjon ved MS. Mappen inneholder også skjema for kartlegging av utfordringer, og kan være til hjelp for å åpne en samtale med helsepersonell du er i kontakt med.

"Jeg gikk på do rundt 30 ganger om dagen… kanskje flere."

Liselotte, 53, lever med MS